Ocena zmian stężenia selenu w krwi i tkankach samców szczura pod wpływem zmiany składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B Appreciation of selenium concentration in blood and tissues of male rat as a result of diet ingredients changes and its supplementation with chosen group B vitamins
W przeprowadzonym doświadczeniu badano wpływ składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B na
stężenie selenu w surowicy krwi i tkankach oraz aktywność peroksydazy glutationowej w krwi i wątrobie samców szczura.
Zwierzęta, w wieku 5 miesięcy, podzielono na trzy grupy i żywiono ad libitum, granulowanymi mieszankami. Grupę I mieszanką
podstawową zawierającą m.in. pełne ziarna zbóż, grupę II mieszanką zmodyfikowaną, w której pełne ziarna zbóż zastąpiono
mąką pszenną i częściowo sacharozą i grupę III mieszanką zmodyfikowaną suplementowaną nadmiarowo witaminami B1,
B2, B6 i PP. Doświadczenie trwało 6 tygodni, w trakcie których na bieżąco obliczano ilość spożytej paszy, a raz na tydzień
kontrolowano masę ciała zwierząt. Po zakończeniu doświadczenia w krwi i w wątrobie oznaczano aktywność GSH-Px
metodą spektrofotometryczną natomiast w surowicy krwi, mięśniach i w wątrobie stężenie selenu metodą fluorymetryczną.
Stwierdzono, że zmiana składu diety i jej supelmentacja wybranymi witaminami z grupy B, sprzyjała obniżaniu zawartości
selenu w badanych tkankach, a spadek ten wynikał nie tylko ze zmniejszonego spożycia badanego pierwiastka, ale też ze
zwiększonego jego zużywania, wymuszonego zachodzącymi pod wpływem składu diety i jej suplementacji, przemianami.
The influence of diet ingredients and its supplementation with chosen B group vitamins on concentration of selenium
in blood serum and tissues and activity of glutathione peroxidase in blood and liver of male rats was examined in
the conducted experiment. The animals, aged 5 months, were divided into three groups and fed ad libitum with granulated
mixes. Group I with basic mix containing among other things full grains, Group II with modified mix in which full grains
were exchanged for wheat flour and in part with saccharose and Group III with modified mix supplemented in excess with
vitamins B1, B2, B6 and PP. The experiment was conducted for six weeks during which the amount of consumed feeding stuff
was calculated currently and once a week body mass of the animals was checked. When the experiment was finished the
activity of GSH-Px was determined by spectrophotometric method in blood and liver whereas concentration of selenium
in blood serum, muscles and in liver by fluorometric method. It was ascertained that the change of diet ingredients and its
supplementation with chosen group B vitamins was in favour of lowering the amount of selenium in the examined tissues,
and the decrease was not only the result of lower amount of the consumed element, but also of its increased usage, forced
by the changes taking place under the influence of diet components and its supplementation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00