Wprowadzenie. Sposób żywienia, aktywność fizyczna i styl życia są istotnymi elementami wpływającymi na stan zdrowia
pracownika.
Cel badań. Celem badań była ocena wybranych aspektów stylu życia grupy osób zatrudnionych w branży hotelarskiej,
eksponowanych na rotacyjny charakter pracy.
Materiał i metoda. Badania z zastosowaniem przygotowanego kwestionariusza przeprowadzono w grupie 241 osób (121
kobiet i 120 mężczyzn) w wieku 25-35 lat wybranych krakowskich hoteli.
Wyniki. W badanej grupie dominował 3-posiłkowy model żywienia, częstszy u mężczyzn (62,9% vs. 47,9%; P<0,05), którzy
odżywiali się mniej regularnie niż kobiety (28,6% vs. 55,5%; P<0,001). Z lokali „fast-food” z większą częstością korzystali
mężczyźni (kilka razy w tygodniu: 17,1% vs. 7%; P<0,05). Ryby z częstością kilka razy w tygodniu spożywało 21,1% kobiet
i 30% mężczyzn, a warzywa kilka razy dziennie 25,4% kobiet i 15,7% mężczyzn. Kilka porcji owoców dziennie częściej
spożywały kobiety (25,4% vs. 8,6%; P<0,01). Spośród napojów alkoholowych, kobiety częściej piły wino (49,3% vs. 18,6%;
P<0,001), a mężczyźni piwo (50% vs. 33,3%; P<0,01) i napoje wysokoprocentowe (31,4% vs. 17,4%; P<0,01). Częstość
konsumpcji napojów alkoholowych była większa u mężczyzn (P<0,001). Rekreacyjną aktywność fizyczną w wolnym czasie
podejmowało 15,2% kobiet i 20,7% mężczyzn, którzy deklarowali jednocześnie większą jej objętość niż kobiety (P<0,01).
Kobiety częściej wybierały fitness a mężczyźni gry zespołowe (P<0,001). Rolę aktywności fizycznej w obniżaniu napięcia
psychicznego postrzegało 18,7% kobiet i 29,8% mężczyn (P<0,05). Wykazano także spadek subiektywnej oceny sprawności
fizycznej wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała BMI (P<0,05). Osoby postrzegające swoją sprawność fizyczną jako
bardzo dobrą miały BMI na poziomie 22,1 kg/m2, a osoby z niską oceną sprawności fizycznej na poziomie 23,7 kg/m2.
Wnioski. W grupie pracowników branży hotelarskiej wykazano rozpowszechnienie błędów żywieniowych oraz niski poziom
rekreacyjnej aktywności fizycznej, a także zróżnicowanie niektórych zachowań zdrowotnych w zależności od płci.
Background. The mode of nutrition, physical activity and the lifestyle are very important elements influencing on the
health of employees.
Objective. The subject of this study was to evaluate the selected aspects of lifestyle of a group of hotel employees.
Material and method. The questionnaire-based research was carried out in a group of 241 employees of the hotel industry
(121 women and 120 men).
Results. The prevalent eating model in the group involved 3 meals daily, and was more frequent in men (62.9% vs. 47.9%;
P<0.05) who ate less regularly than women (28.6% vs. 55.5%; P<0.001). Fast-food bars were more often frequented by
men (a few times a week: 17.1% vs. 7%; P<0.05). Fish were consumed a few times weekly by 21.1% of women and 30% of
men, while vegetables a few times daily by 25.4% of women and 15.7% of men. Women more frequently consumed a few
portions of fruit daily (25.4% vs. 8.6%; P<0.01). As for alcohols, women more frequently opted for wine (49.3% vs. 18.6%;
P<0.001), while men chose beer (50% vs. 33.3%; P<0.01) and hard liquors (31.4% vs. 17.4%; P<0.01). The frequency of
alcohol consumption was higher in men (P<0.001). Recreational physical activity in leisure time was undertaken by 15.2%
of women and 20.7% of men who simultaneously reported a higher range of physical activity than women (P<0.01). Women
more frequently opted for fitness exercises, while men for team games (P<0.001). The role of physical activity in reducing
emotional pressure was noticed by 18.7% of women and 29.8% of men (P<0.05). It has also been demonstrated that the subjective rating of physical fitness dropped together with the increase of BMI (P<0.05). Persons who perceived their fitness
level as very good had a BMI of 22.1 kg/m2, while persons with a low rating of fitness had a BMI of 23.7 kg/m2.
Conclusions. The studies have shown the prevalence of nutritional mistakes and a low level of recreational physical activity,
as well as diversification of certain health behaviours depending on the sex.