Ocena sposobu żywienia i aktywności fizycznej uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku Evaluation of nutrition and physical activity of students in Gastronomic School in Białystok
Celem pracy była ocena sposobu żywienia i aktywności fizycznej uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Kwestionariusz ankiety przeprowadzono w kwietniu w 2008 roku wśród 74 uczniów. Obliczono wartość energetyczną i
zawartość głównych składników odżywczych diety i porównano je z normami. Diety uczniów zawierały prawidłową wartość
energetyczną i zawartość białka, tłuszczów oraz węglowodanów. Umiarkowaną aktywnością fizyczną charakteryzowało się
jedynie 58% dziewcząt i 61% chłopców. Badani uczniowie powinni skorygować sposób odżywiania i zwiększyć aktywność
fizyczną.
The aim of this study was to estimate nutrition and physical activity of students in Gastronomic School in Białystok.
Questionnaire about nutrition and physical activity took on April 2008 in 74 students. The content of energy and main nutrition
values were calculated and compared to the recommended values. Students diet included normal of energy, protein,
fats and carbohydrates. Only 58% girls and 61% boys had intensive physical activity. Change of nutrition and moderate in
physical activity is recommended for the students.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00