Wartosc odzywcza calodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Cz VI.Zawartosc retinolu,Beta-karotenu i witaminy E Nutritional value of daily diets prepared in several regions of the country. Part VI. Contents of retinol,Beta-carotene and vitamin E
Zbadano całodzienne racje pokarmowe pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i nierobotniczych o średnich dochodach rocznych. Zawartość retinolu i β-karotenu w tych racjach była wystarczająca w stosunku do norm zalecanego spożycia, natomiast zawartość witaminy E była za niska. Racje realizowały normę na witaminę E zaledwie w okolo 60%.
Determinations of retinol, β-carotene and vitamin E were carried out in daily diets of manual and mental workers with medium incomes. The diets were prepared on the basis of the analysis of the Central Statistical Office in 1986 under laboratory conditions in five regions of Poland (Warszawa, Lublin, Olsztyn, Poznań, Wrocław).
It was found that these diets contained respectively: vitamin A (retinol and β-carotene) 844 and 859 µg, retinol 466 and 496 µg, β-carotene 2267 and 2167 µg and vitamin E 4.82 and 5.12 mg per day.
In relation to the realization of daily recommended dietary allowances by these diets, for vitamin A were met respecively 102 and 104% and for vitamin E 58 and 61%.
There were considerable differences in the content of β-carotene and vitamin E between diets prepared in all five regions of Poland.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00