Background. Overweight and obesity are metabolic disorders affecting both adults and children. Effective treatment of
these conditions is focused on decreasing the body mass, through individually tailored and well balanced diets, along with
increasing physical activity. Obese persons often, however, choose high protein diets for losing weight. Recently in Poland,
the high-protein Dukan-diet has become very popular.
Objectives. To assess dietary consumption in women adopting the Dukan-diet, including intakes of protein, fat, carbohydrate
as well as vitamins and minerals.
Materials and Methods. Subjects were 51 women aged 19-64 years on the Dukan-diet, who were surveyed by individually
conducted interview. Women were asked to provide typical menus from each phase of their diets. Quantitative dietary
intake assessment was achieved by an officially used ‘Photograph album of foodstuffs and dishes’ as custom-designed by
the National Food and Nutrition Institute (IZZ) in Warsaw.
Results. Protein intakes in all subjects were excessive, especially those of animal origin when compared to recommended
nutritional standards. In contrast, dietary carbohydrate intakes were low due to poor consumption of fruit and vegetables.
Mineral and vitamin intakes revealed high potassium, iron and vitamins A, D and B2, but low vitamin C and folates. Women’s
average weight reduction after 8-10 weeks of dieting was approximately 15 kilograms.
Conclusions. Many nutritional abnormalities were found in women on the high protein Dukan-diet. Adopting this diet in
the long-term may pose health threats through acquiring kidney and liver disease, osteoporosis and cardiovascular disease.
Wprowadzenie. Otyłość i nadwaga są chorobami metabolicznymi, które dotyczą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Właściwym
postępowaniem w leczeniu tych chorób jest zmniejszenie masy ciała poprzez zastosowanie indywidualnej, dobrze
zbilansowanej diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej. W celu redukcji masy ciała otyli pacjenci czasami decydują się
na zastosowanie diety wysokobiałkowej. W Polsce, w ostatnich latach, bardzo popularna jest wysokobiałkowa dieta Dukana.
Cel. Celem badań była ocena sposobu żywienia kobiet stosujących dietę wysokobiałkową Dukana. Oceniono zawartość
białek, tłuszczów, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych w diecie badanych kobiet.
Materiały i metody. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą 24-godzinnego wywiadu przeprowadzonego indywidualnie
z każdą respondentką. W badaniu wzięło udział 51 kobiet w wieku 19-64 lat stosujących wysokobiałkową dietę Dukana.
Kobiety poproszono o podanie przykładowego jadłospisu z każdej fazy diety. Do oszacowania w wielkości (w gramach)
spożytej żywności wykorzystano „Album fotografii produktów i potraw” opracowany przez Instytut Żywności i Żywienia
w Warszawie.
Wyniki. Kobiety biorące udział w badaniu spożywały nadmierną ilość białka, szczególnie pochodzenia zwierzęcego,
w stosunku do zalecanych norm żywieniowych. Zawartość węglowodanów w racjach pokarmowych była niska i wynikała
z małej podaży warzyw i owoców. Wśród ocenianych składników mineralnych stwierdzono najniższe spożycie potasu
i żelaza, a najwyższe fosforu i sodu. Wykazano także, że ze stosowaną dietą niska była podaż witaminy C i folianów, natomiast
wysoka witamin A, D i B2. Wśród badanych kobiet, średnia redukcja masy ciała po 8-10 tygodniach stosowania
diety wynosiła około 15 kilogramów.
Wnioski. U kobiet stosujących wysokobiałkową dietę Dukana stwierdzono wiele nieprawidłowości żywieniowych. Długotrwałe
stosowanie tej diety może zwiększyć ryzyko zdrowotne związane z wystąpieniem chorób nerek i wątroby, osteoporozy
oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00