Wprowadzenie. Biorąc pod uwagę asortyment naturalnych wód mineralnych i źródlanych oraz wód stołowych, a także ich
stopień mineralizacji (od nisko do wysokozmineralizowanych) można przypuszczać, że będą one nabierały coraz większego
znaczenia jako źródło składników mineralnych w codziennym żywieniu.
Cel badań. Celem pracy była ocena wielkości spożycia wód butelkowanych oraz zawartych w nich wybranych składników
mineralnych wśród młodzieży akademickiej.
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 2 grup studentek w wieku 18-26 lat Szkoły Głównej Gospodarstwa
Wiejskiego (SGGW) oraz Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego (UKSW), po 50 z każdej uczelni, w okresie od
maja do października 2010 roku. Do oceny ilości pobieranej wody i spożycia składników mineralnych z wodami wykorzystano
ankietę, w której kwestionariuszu zawarto pytania dotyczące zwyczajowego spożycia wód butelkowanych pod kątem
ich rodzaju i ilości. Oceniano podaż wapnia, magnezu, sodu, potasu, krzemu, chloru i fluoru, jako głównych składników
wód deklarowanych na etykietach opakowań.
Wyniki. Prawie 40% badanych spożywało 4 szklanki wody dziennie, ok. 24% - 2 szklanki, ok. 24% - 3 szklanki, 11% - 1
szklankę, przy czym były to głównie wody nisko- i średniozmineralizowane. Przeciętne dzienne spożycie wapnia, magnezu
sodu, potasu, chloru i fluoru w badanej populacji wynosiło odpowiednio: 64,1; 26,5; 14,3; 1,9; 5,4; i 0,1 mg/osobę. Pobranie
krzemu było na poziomie 14, 4 mg/osobę/dzień. Spośród spożywanych z wodami butelkowanymi składników mineralnych
największe znaczenie miały wapń i magnez (odpowiednio: 6% i 8% wartości referencyjnych).
Wnioski. Wody butelkowane spożywane przez badaną populację nie stanowiły znaczącego źródła zaopatrzenia organizmu
w składniki mineralne, ale mogą być ich cennym uzupełnieniem. Istnieje konieczność propagowania picia naturalnych wód
mineralnych i źródlanych oraz stołowych jako źródła dobrze przyswajalnych składników mineralnych, zwłaszcza jeśli są
to wody wysokozmineralizowane niskosodowe.
ABSTRACT
Background. Given the range of natural mineral waters, natural spring waters and table waters, and their degree of mineralization
(from low to the high), it can be assumed that they will become increasingly important as a source of minerals
in everyday diet.
Objective. The aim of the study was the assessment of the amount of bottled waters consumption as well as contained
selected minerals in waters among female students.
Material and method. Study was conducted among 18-26 years old students from Warsaw University of Life Sciences
(SGGW) and Cardinal Stefan Wyszyński University in Warsaw (UKSW) (50 female from each), from May to October
2010 year. The study was performed by using the questionnaire concerned habitual consumption of bottled waters. Intake
of calcium, magnesium, sodium, potassium, silicon, chlorine and fluorine, as the major components of water declared on
the label packaging, was also estimated.
Results. Almost 40% of respondents consumed four glasses of water a day, about 24% - 2 glasses, about 24% - 3 glasses,
11% - 1 glass, but it was mainly low- and medium-mineralized water. The average daily intake of calcium, magnesium, sodium, potassium, chlorine and fluorine in the study population was respectively: 64.1, 26.5, 14.3, 1.9, 5.4, and 0.1 mg
per person. Intake of silicon was 14, 4 mg/person/day. Among minerals only calcium and magnesium intake with waters
was comparatively significant (6% and 8% of reference values, respectively).
Conclusions. Bottled waters were not a significant source of minerals, but they can be a valuable addition to daily diet. There
is a need to promote the drinking of natural mineral waters, spring waters and table waters, especially highly-mineralized
and low-sodium waters as a source of well-absorbed minerals.