Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The determination of content of selenium in natural fruit juices by spectral methods

Tytuł:
The determination of content of selenium in natural fruit juices by spectral methods
Oznaczanie zawartosci selenu w naturalnych sokach owocowych metodami spektralnymi
Autorzy:
Gawloska-Kamocka, A
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/871650.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Tematy:
selenium
food analysis
atomic absorption spectrometry
determination
human nutrition
spectrofluorometry
spectrophotometry
selenium content
fruit juice
natural juice
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2008, 59, 2
0035-7715
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was the evaluation of the content of selenium in natural fruit juices. In this study, the author determined trace quantities of selenium in fruit juices by three independent methods: atomic absorption spectrometry (AAS), spectrophotometry (UV-VIS) and spectrofluorometry (SF). None of the analysed samples contained elevated levels of selenium. Selenium content in the analysed samples was in the range of 0.46 µg/l - 0.94 µg/l average 0.65 µg/l. The level of selenium in any of the analysed samples of fruit juices did not exceed the WHO recommended level of 0.010 mg/ for drinking water.

W krajowych naturalnych sokach owocowych oznaczono zawartość selenu, wykorzystując trzy niezależne metody spektralne: spektrofluorymetrię (SF), spektrofotometrię (UV-VIS) i absorpcyjną spektrometrie atomową (ASA). Zawartość selenu w badanych próbkach mieści się w granicach 0,46 µg/l - 0,94 µg/l, średnia 0,65 µg/l. Wykonane badania pozwoliły wykazać, że naturalne soki owocowe charakteryzują się stosunkowo niską zawartością selenu i nie przekraczają dopuszczalnego poziomu określonego przez WHO dla wody do picia na poziomie 0,010 mg/l (10 µg/l).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies