Background. Glycemic Load (GL) is one of the indicators that can be used to assess the nutritional value of the diet. The
results of numerous studies have shown that high glycemic index and/or high GL diets were associated with increased risk
for type 2 diabetes, cardiovascular disease and cancer.
Objectives. The aim of the study was to evaluate dietary GL, intake of food products which are source of carbohydrates
and contribution of particular carbohydrates in students’ diets.
Material and Methods. The study group consisted of 140 female students from Wroclaw (Poland) aged 21±1.6 years. The
dietary assessment was performed using food frequency-questionnaire. The GL of daily food ration (DFR) was considered
low for values <80 g, medium for values between 80-120 g and high for values >120 g.
Results. The mean GL of the diets was 120.7±42 g. DFR of 12.1% of the students had low GL, 46.6% - medium, and 39.3%
- high. Diets in the 4th quartile of GL were characterized by the highest energy value, total carbohydrate, sucrose, starch
and fiber content and energy contribution from carbohydrates when compared with lower quartiles. Higher percentage of
energy from protein and fats in the diets was related with lower dietary GL. The highest correlation coefficient between
GL and weight of the consumed food was observed for sweets (r=0.67), cereal products (r=0.52), juices and sweetened
beverages (r=0.50), vegetables (r=0.45) and fruits (r=0.44). In the study, cereal products, fruits, sweets, vegetables and
juices and sweetened beverages consumed by the female subjects constituted respectively 26.6%, 12.8%, 11.4%, 9.1% and
8.8% of the total dietary GL.
Conclusions. Lower dietary GL in the female students participating in the study can be achieved by limiting the intake of
sweets and sweet beverages as well as consuming cereal products with a low GI.
Wprowadzenie. Ładunek glikemiczny (ŁG) jest jednym ze wskaźników, na podstawie którego można ocenić wartość
odżywczą diety. W licznych badaniach stwierdzono, że wysoki indeks i/lub ŁG diety były związane ze zwiększonym ryzykiem
rozwoju cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych.
Cel. Celem badań była ocena wartości ładunku glikemicznego (ŁG), udziału produktów będących źródłem węglowodanów
oraz struktury węglowodanów w dietach studentek dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 140 studentek, których średni wiek wynosił 21±1,6 lat. Ocenę spożycia żywności
przeprowadzono z wykorzystaniem food frequency-questionnaire (FFQ). ŁG całodziennej racji pokarmowej uznano
za niski dla wartości <80 g, średni dla wartości 80-120 g i wysoki >120 g.
Wyniki. Średnia wartość ŁG diet wynosiła 120,7±42 g. Diety 12,1% badanych kobiet miały niski ŁG, 46,6% średni,
a 39,3% wysoki ŁG. Diety należące do czwartego kwartyla pod względem ŁG w porównaniu z kwartylami: pierwszym,
drugim i trzecim, charakteryzowały się największą wartością energetyczną, zawartością węglowodanów ogółem, sacharozy,
skrobi i błonnika pokarmowego oraz udziałem energii z węglowodanów. Większy udział energii z białka i tłuszczów
w dietach był związany z niższym ŁG diety. Najwyższą wartość współczynnika korelacji między ŁG a masą spożytych
produktów stwierdzono dla słodyczy (r=0,67), a następnie dla produktów zbożowych (r=0.52), soków i napojów słodzonych
(r=0,50), warzyw (r=0,45) i owoców (r=0,44). Sumaryczny ŁG diet badanych osób w 26,6% pochodził z produktów
zbożowych, w 12,8% z owoców, w 11,4% ze słodyczy, 9,1% z warzyw oraz 8,8% z soków i napojów słodzonych. Wnioski. Zmniejszenie wartości ŁG diet badanych kobiet można osiągnąć poprzez ograniczenie spożycia słodyczy i słodzonych
napojów oraz wybieranie produktów zbożowych o niskim indeksie glikemicznym.