Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie w 2006 roku. Cz. II. Spożycie żywności wzbogaconej i suplementów

Tytuł:
Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie w 2006 roku. Cz. II. Spożycie żywności wzbogaconej i suplementów
Nutrition mode evaluation among Academy of Agriculture students. Part II. Consumption of enriched food and supplements
Autorzy:
Szczuko, M.
Seidler, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/871473.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2009, 60, 2
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badania było określenie zakresu spożycia żywności wzbogaconej i stosowania suplementacji diety wśród studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie. Liczebność grupy wynosiła 126 osób (w większości kobiety). Informacje na temat spożycia pozyskano metodą wywiadu. Otrzymane wyniki wskazywały, że 68,8% osób spożywało produkty wzbogacone. Wśród nich przeważały soki (31,4%). W dalszej kolejności były przetwory mleczne i płatki śniadaniowe. Produkty wzbogacone włączano zwykle do I śniadania. Suplementację diety stosowało 49,2% studentów, z reguły z własnej inicjatywy. Wśród suplementów przeważały preparaty witaminowo-mineralne (46,8% ankietowanych).

The purpose of this study was to evaluate intake of enriched food and diet supplementation by 126 Academy of Agriculture students (mostly women). The information was taken by “Face to face” interview. Enriched food was eaten by 68,8% of the persons. Mostly were used juices (31,4%), milk products and breakfast cereals, especially during breakfast. Supplementation was practiced by 49,2% students, by own decision. Predominantly they were vitamin and mineral confections (46,8% interview participants).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies