Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Strategie gospodarstw trzodowych po przystąpieniu Polski do UE

Tytuł:
Strategie gospodarstw trzodowych po przystąpieniu Polski do UE
Strategies of pig farms after Polish accession to the EU
Autorzy:
Szymanska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/871156.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2011, 13, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W opracowaniu określono rodzaje strategii realizowanych w gospodarstwach trzodowych o dużej skali produkcji. Z badań wynika, że w latach 2006-2010 producenci trzody chlewnej podejmowali dwa zasadnicze kierunki działań: zwiększanie albo ograniczanie produkcji. Pierwszy z nich realizowano poprzez wzrost skali produkcji na bazie pasz własnych albo z zakupu. Drugie podejście polegało na rozwijaniu innych kierunków produkcji rolniczej albo poszukiwaniu dochodów poza gospodarstwami. Z danych wynika, że w warunkach złej sytuacji na rynku trzody chlewnej w latach 2006-2008 w większości gospodarstw trzodowych ograniczono produkcję żywca wieprzowego albo z niej zrezygnowano.

In the paper there were define types of strategies pursued by the major producers of pigs after Polish accession to the EU. In terms of strategic measures included changes in: areas, including leased land, investments in buildings and machinery, pig population and the level of debt. The analysis covered 60 farms located in eight provinces with the largest concentration of pigs breeding. Studies have shown that in the years 2006-2010 pig producers undertook two main lines of action: increasing or reducing production. The first one carried out by the increase in the rate of production of feed based on your own or with the purchase. The second approach was to develop other lines of agricultural production or off-farm income seeking. The data indicate that in conditions of poor market conditions of pigs in 2006-2008 in most pig farm pork production is limited, or it was dropped.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies