Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kierunki przepływów input/output produktów grup producentów owoców i warzyw

Tytuł:
Kierunki przepływów input/output produktów grup producentów owoców i warzyw
Input/output flows in fruit and vegetable producer groups
Autorzy:
Bieniek-Majka, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/870886.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Omówiono kwestię kierunków przepływów towarów wprowadzonych na rynek przez grupy producentów owoców i warzyw. Dokonano próby oceny integracji grup producentów owoców i warzyw z dostawcami i odbiorcami. Oszacowany współczynnik związania grup producentów owoców i warzyw z dostawcami (input) wskazuje na bardzo silne powiązanie z członkami grupy jako dostawcami surowca (0,9 w przypadku wstępnie uznanych grup producentów i 0,77-0,98 w przypadku organizacji producentów owoców i warzyw). Kierunki dystrybucji produktów (output) ewaluowały w badanym okresie. Spadło znaczenie firm przetwórczych jako odbiorców produktów wytwarzanych przez grupy producentów na korzyść sieci handlowych, w przypadku przede wszystkim organizacji producentów i rynków hurtowych, w przypadku przede wszystkim wstępnie uznanych grup producentów owoców i warzyw.

This article is about input/output of products which were introduced into fruit and vegetable market by producer groups. The integration between fruit and vegetable producer groups, suppliers and recipients was evaluated. Estimated integration between suppliers and producer groups is quite tight as group members are suppliers (0,90 in the case of preliminary recognision of producer groups and 0,77-0,98 recognised organisation of friut and vegetable producers). Distribiution directions evaluated during the research. The importance of processing companies as recipients of goods produced by fruit and vegetable producers has declined. Nowadays chain stores are mainly recipients not recognised organisations, and wholesale trade is a preliminary recognision of producer groups.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies