Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ochrona bioróżnorodności kur w uwarunkowaniach mechanizmów wsparcia rolnictwa przez Unię Europejską

Tytuł:
Ochrona bioróżnorodności kur w uwarunkowaniach mechanizmów wsparcia rolnictwa przez Unię Europejską
Conservation of chicken biodiversity in the context of the support mechanisms for agriculture by the European Union
Autorzy:
Krawczyk, J.
Sokolowicz, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/870544.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem przeprowadzonych badań było opracowanie metody ochrony bioróżnorodności kur poprzez efektywne ich użytkowanie. Badaniami objęto kury Zielononóżka kuropatwiana (Z-11) i Karmazyn (Rhode Island Red, R-11). Grupę kontrolną (K) w obrębie każdej rasy stanowiło 60 kur utrzymywanych na ściółce, bez dostępu do wybiegu i żywionych paszą zawierającą 65,3% krajowych komponentów paszowych. Grupę doświadczalną (D) stanowiło 60 niosek utrzymywanych na ściółce ze swobodnym dostępem do wybiegu o powierzchni 11 m2 na kurę i żywionych mieszanką zawierającą zwiększony do 77,1% udział krajowych komponentów paszowych. Stwierdzono, że jaja od kur obydwu ras żywione paszą o zwiększonym udziale krajowych komponentów paszowych, charakteryzowały się dobrą jakością, co wskazywało na zasadność wybiegowego systemu chowu kur ras rodzimych i możliwość zagospodarowania krajowych komponentów paszowych w ekstensywnym chowie kur. Takie działanie wpisuje się w unijną politykę zrównoważonego rozwoju rolnictwa i ochrony bioróżnorodności, a hodowcom daje możliwość dodatkowego wsparcia finansowego.

The aim of the study was to develop a method for conservation of chicken biodiversity through their efficient use. The study involved Greenleg Partridge (Z-11) and Rhode Island Red (R-11) hens. Within each breed the control group (K) consisted of 60 hens, which were kept on litter without outdoor access and received a diet containing 65.3% domestically produced feed components. The experimental group (D) was comprised of 60 layers, which were kept on litter with free-range access (11 m2 per bird) and fed a diet in which the proportion of domestically produced feed components was increased to 77.1%. The eggs from hens of both breeds, which received the diet with an increased proportion of domestically produced feed components, were of good quality. This shows that the freerange production system of native breed chickens is appropriate and that domestically produced feed components can be put to appropriate use in extensive chicken farming. These measures are consistent with the EU policy for sustainable agriculture and biodiversity conservation while enabling breeders to obtain additional financial support.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies