Ocena poziomu zrozumienia i zadowolenia z systemu identyfikowalności produktu w zakładach przemysłu mleczarskiego Assessment of the level of understanding and satisfaction with the product traceability system in dairy industry factories
Celem pracy była ocena poziomu zrozumienia istoty pojęcia identyfikowalności produktu (traceability)
oraz ocena poziomu zadowolenia z prowadzenia tego systemu realizowanego w 20 wylosowanych
zakładach mleczarskich dobranych do badania na podstawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) oraz
liczby zatrudnionych w przedsiębiorstwie osób. Obowiązek identyfikowalności pochodzenia oraz ruchu żywności
i pasz w Unii Europejskiej wynikają z Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego
i Rady oraz kolejnych aktów prawnych. Obowiązek śledzenia produktów ma na celu odtworzenie drogi,
którą przebył produkt w łańcuchu logistycznym, identyfikację surowców użytych do jego produkcji oraz ich
dostawców, w przypadku wykrycia jakichkolwiek zagrożeń czy nieprawidłowości w nim występujących.
Stwierdzono, że przedsiębiorcy z branży mleczarskiej, a szczególnie przedstawiciele zakładów zatrudniających
więcej niż 50 pracowników, potrafią zinterpretować istotę systemu identyfikowalności. Oceniając
poziom zadowolenia ekspertów z wprowadzanego na różnych etapach produkcji mleka systemu jego identyfikowalności
stwierdzono, że najwyższą ocenę średnią uzyskały procesy pasteryzacji (6,27) i paczkowania
(6,06), a najniższą etap przyjęcia mleka (4,26).
The obligation of traceability of food and feed in the European Union results from the Regulation (EC) No
178/2002 of the European Parliament and of the Council and the successive acts. Traceability obligation is to restore
the road traveled by the product in the logistics chain, identification of raw materials used for its manufacture and
its suppliers, in case of detection of any risks or irregularities occurring in it. The aim of the study was to assess
the degree of comprehensibility essence of the concept of product tracking (traceability) and the assessment of the
level of satisfaction with the conduct of the system implemented in 50 dairy plants selected for testing based on
the Polish Classification of Activities (PKD) and the number of persons employed in the enterprise. It was found
that entrepreneurs from the dairy industry, and especially the representatives of establishments employing
more than 50 employees, are able to interpret the essence of the traceability system. In assessing the level
of satisfaction with the input of experts in various stages of milk production system, its traceability, it was
found that the highest average grade obtained pasteurization processes (6.27) and packaging (6.06), and
the lowest - the stage of adoption of milk (4.26).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00