Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Konkurencyjność polskich i zagranicznych odmian w uprawie ziemniaków w Polsce

Tytuł:
Konkurencyjność polskich i zagranicznych odmian w uprawie ziemniaków w Polsce
The competitiveness of Polish and foreign varieties in potatoes production in Poland
Autorzy:
Nowacki, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/870433.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2017, 19, 4
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest próba oceny konkurencyjności uprawianych w kraju odmian ziemniaka krajowych i zagranicznych hodowli oraz sektorowa analiza korzystania przez producentów z kwalifikowanego materiału sadzeniakowego. Za miernik konkurencyjności odmian przyjęto ich wskaźniki wartości agrotechnicznej i użytkowej. Wykazano, że odmiany jadalne polskiej hodowli w relacji do odmian zagranicznych mają generalnie wyższą wartość agrotechniczną i wyżej plonują, ale jednocześnie odznaczają się niższą wartością użytkową pod względem wielu cech (np. wygląd bulw). Wskaźnik korzystania z kwalifikowanych sadzeniaków zależy od stopnia urynkowienia poszczególnych sektorów produkcji ziemniaka i wynosi od zaledwie 6,4% w produkcji wielokierunkowej, 25% w produkcji ziemniaków jadalnych konfekcjonowanych i skrobiowych i 40% w produkcji ziemniaków jadalnych wczesnych i kierowanych do przetwórstwa spożywczego.

The aim of this article is to assess the competitiveness of domestic and foreign potato cultivars grown in the country and to analyze the use of certified seed potatoes by the producers. The agronomic and utility value indicators were adopted as the measure of competitiveness of varieties. It has been shown that table cultivars of polish breeding in relation to foreign cultivars have generally higher agrotechnical value and higher yields but at the same time in many characteristics they have lower utility value (for example the look of tubers). The rate of use of certified seed potatoes depends on the degree of marketability of particular potato production sectors. It ranges from just 6.4% in multidirectional production to 25% in table and starch potato production, up to 40% in the production of early table potatoes and for food processing.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies