Korzyści biologiczne jako miernik zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do uprawy grochu polnego Biological benefits as a measure of corporate social responsibility of cultivation of pea
Głównym celem artykułu jest próba pomiaru i wyceny korzyści biologicznych jako miernika
społecznej odpowiedzialności biznesu różnych sposobów uprawy roli pod wysiew grochu polnego. W
badaniach wykorzystano wyniki z doświadczenia łanowego przeprowadzonego przez Katedrę Agronomii
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Hodowlę Roślin Smolice, Oddział w Przebędowie. W wyniku
przeprowadzonych badań stwierdzono, że przyrost korzyści biologicznych był najwyższy w systemie
tradycyjnym uprawy roli, a najniższy w przypadku bezorkowej uprawy.
The main purpose of the article was to measure biological benefits as a measure of corporate social
responsibility, different ways of cultivating field pea sowing. The results of the field experiment were carried
out by the Department of Agronomy, Poznan University of Life Sciences and Smolice Plant Breeding,
Branch in Przebędowo. As a result of the research, it was found that the increase of biological benefits
was highest in the traditional tillage system and the lowest in the case of no tillage.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00