Coping with the heteroscedasticity in applied research - a comparison of three methods of food expenditure estimation in Northern Ghanas rural households
Coping with the heteroscedasticity in applied research - a comparison of three methods of food expenditure estimation in Northern Ghanas rural households Problem heteroskedastyczności w badaniach empirycznych - porównianie trzech metod w obliczaniu wydatków na żywność w gospodarstwach rolnych w północnej Ghanie
This study explores the determinants of food expenditures in northern Ghana’s rural households,
using a survey data collected in 2010 in the vicinity of Tamale, the capital of the Northern Region. Three
estimation methods (OLS, OLS with robust error, and WLS) are used in empirical models to address the
possible heteroscedasticity. Models indicate that socio-demographic factors such as income, owning a
tractor, age, and household composition are important factors in determining food expenditure. Similarly,
farm features such as cultivation of staple or cash crops, the field size of groundnuts, as well as buying dry
goods in bulk are also found to be major determinants. Results provide useful information for both private
and public sector decision makers, while supplying ample evidence of the importance of estimation method
selection to generate most accurate quantified effects of individual explanatory variables on food expenditure.
Celem badań było zidentyfikowanie determinantów wydatków na żywność w wiejskich gospodarstwach
domowych w Ganie, na podstawie danych z ankiety przeprowadzonej w 2010 r. w okolicy Tamale, stolicy
Regionu Północnego. Aby wykluczyć heteroskedastyczność do obliczenia modelu użyto trzech metod – MNK,
MNK z poprawionymi błędami oraz WMNK. Otrzymane wyniki wskazują na czynniki socjodemograficzne
(dochód, posiadanie ciągnika, wiek i skład rodziny), jako czynniki determinujące wydatki na żywność.
Stwierdzono, że uprawa podstawowych roślin i tych przeznaczonych na sprzedaż (np. orzeszki ziemne) oraz
niektóre inne zmienne, jak np. zakup produktów suchych w ilościach hurtowych, były statystycznie istotne.
Wyniki dostarczały informacji o przydatnych w podejmowaniu decyzji zarówno w sektorze prywatnym, jak i
publicznym, jednocześnie podkreślają wagę wyboru metody umożliwiającej najdokładniejszą ocenę wpływu
poszczególnych zmiennych na wydatki przeznaczone na zakup pożywienia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00