Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Financing of investments in dairy cooperatives to stabilize the milk market after the liquidation of the quota system

Tytuł:
Financing of investments in dairy cooperatives to stabilize the milk market after the liquidation of the quota system
Finansowanie inwestycji w spółdzielniach mleczarskich stabilizujących rynek mleka po likwidacji systemu kwotowego
Autorzy:
Juszczyk, S.
Balina, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/870075.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the research was to indicate assets related to the export of dairy products. This was addressed to milk producers, co-operatives and bankers influencing the level of milk prices - after the elimination of the quota system and an indication of desirable investment destinations. The study was based on USDA data for the period 2005-2014. Average purchase prices, expressed in USD, were used for the analysis of the US market. The assumed average annual exchange rate of EUR/USD, calculated on the basis of exchange rates on the interbank market, was applied. Eurostat data were also used; the weight average price was the volume of production in the 25 countries of the EU (new EU countries were omitted). The study used the multiple regression method, t and F tests and coefficients of correlation, regression and determination. It was established that after the removal of the quota system, milk prices may rise due to an increase of prices and export value of hard cheeses traded internationally, especially cheddar cheese and skimmed milk powder.

Celem badań było wskazanie producentom mleka, spółdzielcom i bankowcom kluczowych czynników kształtujących poziom cen mleka po likwidacji systemu kwotowego oraz wskazanie pożądanych kierunków inwestycyjnych związanych z eksportem trwałych artykułów mleczarskich. Materiał stanowiły dane USDA za lata 2005-2014. Do analizy rynku amerykańskiego przyjęto średnioroczne ceny skupu wyrażone w USD. Do porównań przyjęto średnioroczne wartości EUR/USD, wyliczone na podstawie kursów na rynku międzybankowym. Wykorzystano także dane Eurostatu, a wagą średniej ceny był wolumen produkcji w 25 krajach UE (pominięto nowe kraju EU). W badaniach wykorzystano metodę regresji wielorakiej, testy t i F oraz przeanalizowano współczynniki korelacji, regresji i determinacji. Ustalono, że po usunięciu systemu kwotowego cena skupu mleka może wzrosnąć m.in. na skutek wzrostu ceny i wartości eksportu serów twardych będących w obrocie międzynarodowym, zwłaszcza sera cheddar oraz odtłuszczonego mleka w proszku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies