Tytuł pozycji:
Przemiany strukturalne w polskim przemyśle spożywczym w latach 1998-2007
- Tytuł:
-
Przemiany strukturalne w polskim przemyśle spożywczym w latach 1998-2007
Structural transformation in Polish food industry in the years 1998-2007
- Autorzy:
-
Judzinska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/869820.pdf
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2009, 11, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Okres przedakcesyjny oraz pierwsze lata członkostwa Polski w UE zasadniczo zmieniły obraz polskiego przemysłu spożywczego. Nastąpiło znaczne ożywienie produkcyjne oraz wyraźna poprawa kondycji ekonomiczno- finansowej podmiotów sektora. Wytworzyła się zróżnicowana, dynamiczna struktura przedsiębiorstw potrafiących zbudować trwale przewagi konkurencyjne. Systematycznie wzrasta stopień uprzemysłowienia przetwórstwa.
The pre-accession period and first years of functioning as a member of the European Union drastically altered a picture of the Polish food industry. In this period a distinct animation of production and considerable improvement of economic-financial situation in food sector was recorded. Differentiated and flexible structure of companies has emerged, competition-friendly, with dominating share in the market belonging to small and medium industrial companies. Process of sector’s concentration has been accelerated. Number of large enterprises is systematically growing. In all branches private companies gained a dominant position.