Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Specyfika funkcjonowania grup producentów owoców i warzyw w Polsce

Tytuł:
Specyfika funkcjonowania grup producentów owoców i warzyw w Polsce
The specificity of producer groups of fruits and vegetables in Poland
Autorzy:
Mickiewicz, A.
Mickiewicz, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/869447.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
grupy producentow owocow i warzyw
producenci rolni
ogrodnictwo
ogrodnicy
produkcja owocow
produkcja warzyw
owoce
warzywa
rynek wspolnotowy
organizacja rynku
rynek owocow
rynek warzyw
zasady dzialania
wsparcie finansowe
dotacje unijne
wysokosc dotacji
rozwoj ogrodnictwa
dzialalnosc zespolowa
dzialalnosc produkcyjna
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 6
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analizie poddano postawanie i rozwój grup producentów owoców i warzyw, które zaczęły funkcjonować na podstawie o ustawy z 2003 roku. Grupy przechodziły fazę grup wstępnie uznanych, aby po 5 latach dojść do fazy pełnego uznania. Wdrożenie mechanizmów pomocy finansowej w ramach wspólnej organizacji rynków owoców i warzyw, miało istotny wpływ na wzrost liczby grup, przyczyniając się do stabilizacji sektora ogrodniczego. Jednak poziom zorganizowania tego rynku stał na relatywnie niskim poziomie, wynoszącym około 12% przy średniej dla całej UE-27 na poziomie 43%.

The study analyzed the formation and development of groups of fruit and vegetable producers, which began functioning under the Act of 2003. Group passed through a phase of groups initially accepted and after 5 years to approach to full recognition phase. The implementation of the financial assistance mechanisms under the common organization of markets od fruit and vegetable had a significant impact on the increase in the number of groups, contributing to the stabilization of the horticultural sector. However, the organization of this market was relatively low at around 12%, with the average for the EU-27 at 43%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies