Rola kapitału ludzkiego w kształtowaniu efektywności ekonomicznej gospodarstw mleczarskich The importance of human capital in the shaping of economic efficiency of dairy farms
Celem badań była charakterystyka kapitału ludzkiego oraz określenie jego wpływu na efektywność
ekonomiczną gospodarstw mleczarskich. Badaniami objęto 132 gospodarstwa produkujące mleko. Analizując
wyniki ekonomiczne gospodarstw w zależności od wieku właściciela, stwierdzono, że najwyższy poziom
dochodu wypracowano w gospodarstwach kierowanych przez rolników powyżej 60. roku życia (4890 zł/
szt. i 0,78 zł/l), a najniższy przez osoby około 30. roku życia (2960 zł/szt. i 0,44 zł/l). Zróżnicowanie to
wynikało z nagromadzenia zasobów czynników wytwórczych. Oceniając sytuację ekonomiczną gospodarstw
w zależności od wykształcenia właściciela, stwierdzono, że najwyższy poziom dochodu występował
w gospodarstwach kierowanych przez rolników z wykształceniem wyższym (5030,94 zł/szt. i 0,68 zł/l) i
była to grupa najmłodsza mająca średnio około 40 lat. Najniższy natomiast dochód osiągały gospodarstwa
kierowane przez osoby mające wykształcenie zawodowe (3859,21 zł/szt. i 0,61 zł/l). Dowodzi to, że poziom
wykształcenia silnie różnicuje młodsze i starsze pokolenia i ma istotny wpływ na sytuację ekonomiczną
prowadzonych przez nich gospodarstw produkujących mleko.
The human factor plays now an important role in the development of agriculture and rural areas. The
importance of human capital means that it is the main driving force of competitive advantage, contributing to
the shaping of farms on the market. The aim of study was to determine the importance of human capital in the
shaping of economic efficiency of dairy farms. Farms were assigned to groups depending on the region, level
education or age of owners. Among the managers of surveyed farms, more than a half (52.27%) were people
with secondary (40.15%) or higher education (12.12%). Farmers with primary education constituted 5.3% of
the surveyed population. Net farm income in group of farmers with higher education averaged 5030.94 PLN/
cow and 0.68 PLN/l milk. The lowest economic efficiency was observed in farms whose owners had about 30
years ((2960 PLN/cow i 0.44 PLN/l milk). Agricultural income of farmers over the age of 60 years averaged
4890 PLN/cow and 0.78 PLN/l milk. In conclusion, farmers having higher education should know that they
have the highest possibility to bring new solutions to agriculture, building on what they learned during their
studies. They have the highest knowledge about how to create multifunctional development in rural areas.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00