Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produkcja buraka cukrowego w województwie wielkopolskim w latach 2002-2011

Tytuł:
Produkcja buraka cukrowego w województwie wielkopolskim w latach 2002-2011
Production of sugar beet in the Wielkopolska province in the years 2002-2011
Autorzy:
Artyszak, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/868791.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena zmian, jakie zaszły w produkcji buraka cukrowego w woj. wielkopolskim w latach 2002-2011 oraz wskazanie ich przyczyn. W tym celu wykorzystano dane Banku Danych Lokalnych GUS oraz wyniki powszechnych spisów rolnych w 2002 i 2010 r. Na podstawie danych z 2010 r. dla powiatów i gmin przedstawiono liczbę gospodarstw, w których prowadzono uprawę buraka cukrowego oraz wyliczono średnią wielkość plantacji, którą porównano z średnią dla woj. i całego kraju. W latach 2002-2011 powierzchnia uprawy buraka cukrowego w woj. wielkopolskim zmniejszyła się o 21,4%, plony zwiększyły się o 33,8%, a zbiory wzrosły o 1,5%. Od 2002 do 2010 r. areał buraka cukrowego w 2 powiatach został ograniczony o 10,0%, w 10 powiatach o 10,1-20,0%, w 8 powiatach o 20,1-30,0%, w 2 powiatach o 30,1-40,0%, w 3 powiatach o 50,1-60,0%, w jednym powiecie o 60,1-70,0%, w 2 powiatach o 70,1-80,0% i w jednym powiecie o 90,1-100,0%, a tylko w 5 powiatach wzrósł. Głównym powodem ograniczenia produkcji buraka cukrowego była reforma rynku cukru w Unii Europejskiej w latach 2006-2009.

The purpose of this article is to assess the changes that have taken place in the production of sugar beet in the Wielkopolska province in the years 2002-2011, and identify their causes. For this purpose, the data CSO Local Data Bank, and the results of Common Agricultural Census in 2002 and 2010. Based on data from 2010 for districts and communes shows the number of households in which sugar beet cultivation was carried out and the calculated average area of the plantation, which was compared with the average for the region and the country. In 2002-2011 area under sugar beet in the Wielkopolska province decreased by 21.4%, yield increased by 33.8%, arid the harvest increased by 1.5%. From 2002 to 2010 sugar beet area in 2 districts has been reduced by 0-10.0%, in 10 districts by 10.1-20.0%, in 8 districts 20.1-30.0%, in 2 districts by 30.1-40.0%, in 3 districts by 50.1-60.0%, in one district by 60.1-70.0%, in 2 districts by 70.1-80.0% and in one district by 90.1-100.0%, and only in 5 districts increased. The main reason for limiting the production of sugar beet was the reform ofthe sugar market in the European Union in 2006-2009.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies