Potencjał produkcyjny rolnictwa województwa podkarpackiego – analiza typologiczna Production potential of agriculture of Podkarpackie Voivodship – typical analysis
Głównym celem opracowania jest ocena zróżnicowania rolnictwa w województwie podkarpackim
pod względem posiadanego potencjału wytwórczego. Analizę przeprowadzono wykorzystując miarę
syntetyczną, co pozwoliło na uporządkowanie obiektów (powiatów województwa podkarpackiego, z
wyłączeniem czterech miast na prawach powiatu) pod względem osiągniętego poziomu rozwoju rolnictwa
oraz wskazanie powiatów najbardziej i najmniej rozwiniętych z punktu widzenia badanego zjawiska. W
kolejnym etapie przeprowadzono analizę skupień w celu wyodrębnienia grup typologicznych. Na podstawie
analizy skupień wyodrębniono pięć wewnętrznie jednorodnych i zewnętrznie odrębnych pod względem
przyjętych cech grup powiatów. Wyniki badań dowiodły, że najlepszym potencjałem produkcyjnym rolnictwa
cechują się powiaty: mielecki, dębicki, ropczycko-sędziszowski, przeworski, lubaczowski, jarosławski,
łańcucki i leżajski. Natomiast relatywnie najgorszą sytuację rolnictwa ze względu na analizowane cechy
można wskazać w powiatach bieszczadzkim, stalowowolskim i leskim.
The main objective of the study is to assess the variation of agriculture in the Podkarpackie Voivodeship,
both in terms of the production potential and the productivity of the factors of production. The purpose
of the analysis is to measure the variation of the level of agriculture in the regions of the Podkarpackie
Voivodship using a synthetic measure. The application of the synthetic measure will allow for the ordering
of objects (counties of Podkarpackie Voivodeship, excluding four cities with district status) in terms of
achieved level of agricultural development and indication of poorest and least developed districts from the
point of view of the examined phenomenon. At the next stage, cluster analysis was carried out to isolate the
typological groups. Based on cluster analysis, five internally homogeneous and externally distinct groups
of poorest. Results of the research proved that the best production potential of agriculture is characterized
by the following counties: mielecki, dębicki, ropczycko-sędziszowski, przeworski, lubaczowski, jarosławski,
łańcucki and leżajski. On the other hand, the worst situation of agriculture, because of the analyzed
characteristics, can be indicated in poviats: bieszczadzki, stalowowolski and leski.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00