Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce

Tytuł:
Możliwości restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce
The possibility of market restoration of native legumes for fodder purposes in Poland
Autorzy:
Jerzak, M.A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/868241.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 3
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była identyfikacja obecnego stanu krajowego rynku rodzimych roślin strączkowych, a także wskazanie głównych ograniczeń w jego rozwoju. Osiągnięcie założonego celu wymagało przeprowadzenia badań dotyczących silnych i słabych stron, a także szans i zagrożeń rynku rodzimych roślin strączkowych w Polsce. W badanych latach obserwowano systematyczne zwiększanie powierzchni upraw roślin strączkowych pastewnych, jednak nie powodowało to wzrostu wielkości produkcji tego surowca. Wskazano na konkurencję ze strony rynku soi, jako produktu substytucyjnego, a także na występowanie rozproszenia terytorialnego, małej skali produkcji tego surowca i brak płynności obrotu. Uznano, że są to czynniki, które doprowadziły do marginalizacji krajowego rynku rodzimych roślin strączkowych.

The purpose of this article is to identify the current state of the domestic market of legume native and an indication of the main limitations in its development. To attain the required carry out research into strengths and weaknesses, and the opportunities and threats of native legumes market in Poland. It concluded that over the years there has been a systematic increase of area planted fodder legumes, however, do not increase the volume of production of the raw material. Pointed to competition from the soybean market as a product substitution, as well as the occurrence of, among other things: territorial dispersion, small scale production of the raw material and the lack of liquidity on the market. It was recognized that these are the factors that led to the marginalization of the domestic market of native legumes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies