W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczące niektórych uwarunkowań zachowań konsumentów
na rynku żywności ekologicznej. Uzyskane wyniki pozwoliły na określenie skojarzeń respondentów z terminem
żywność ekologiczna, a więc pośrednio sposobu definiowania przez nich tego typu żywności. Uzyskano także oceny
motywów, które skłaniają respondentów do nabywania żywności ekologicznej. Wyniki badań dają także podstawy
to stwierdzenia, w jaki sposób badani identyfikują produkty ekologiczne oraz jaki jest wśród nich stopień znajomość
jednostek certyfikujących, działających w obrębie rolnictwa ekologicznego. Uzyskano także opinie badanych na
temat głównych barier zakupu żywności ekologicznej.
The paper presents results of research on some aspects that affect perceptions of organic food by the consumer.
The problem which is the subject of the article was elaborated on the basis of primary information derived from
survey research conducted on 219 respondents. Obtained results allowed the identification of respondents associations
with the term “organic food”, and therefore indirectly way of defining by them this type of food. Also obtained an
evaluation of motives that lead respondents to purchase organic food. The results provide a basis for determining how
the respondents identify organic food and what is among them degree of knowledge of certification units operating in
area of organic agriculture. Also obtained opinions of respondents about the main barriers of buying organic food
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00