Tytuł pozycji:
Rozwój rolnictwa ekologicznego w Europie
- Tytuł:
-
Rozwój rolnictwa ekologicznego w Europie
Development of organic farming in Europe
- Autorzy:
-
Komorowska, D.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868193.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 1
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest przedstawienie rozmiarów oraz tempa rozwoju ekologicznej produkcji
rolnej w Europie. Największe powierzchnie użytków rolnych zagospodarowanych pod uprawy ekologiczne
znajdują się w tych krajach, w których rynek żywności ekologicznej jest największy, czyli w zamożnych
krajach Europy Zachodniej. W obrębie ekologicznej produkcji rolnej szybciej rozwija się produkcja roślinna
niż zwierzęca, która była podejmowana z opóźnieniem w stosunku do produkcji roślinnej. Dlatego wyraźnie
zwiększa się powierzchnia ekologicznych upraw polowych i trwałych, zwłaszcza roślin białkowych
i oleistych, zbóż i warzyw oraz plantacji sadowniczych i winnic w porównaniu do wzrostu powierzchni
trwałych użytków zielonych.
The aim of the study was to present the size and development of organic farming in Europe. It was found
that the largest areas of farmland under organic farming was developed in those countries where organic
market is the largest, that is, in the countries of Western Europe. Within the organic agricultural production
faster is growing crop than animal production. Thus, significantly increased of the surface area of organic
field crops and assets, particularly protein crops and oilseeds, cereals, vegetables and fruit plantations and
vineyards compared to an increase in permanent grassland.