Tytuł pozycji:
Produkcja żywca wieprzowego w gospodarstwach rodzinnych w warunkach zrównoważonego rozwoju
- Tytuł:
-
Produkcja żywca wieprzowego w gospodarstwach rodzinnych w warunkach zrównoważonego rozwoju
Pork production on family farms under the conditions of sustainable development
- Autorzy:
-
Borecka, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868117.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 6
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest ocena wskaźników charakteryzujących stopień zrównoważonego rozwoju w
gospodarstwach rodzinnych utrzymujących świnie. W ocenie stopnia zrównoważenia gospodarstw uwzględniono
trzy kryteria: środowiskowe, ekonomiczne i społeczne. Badaniami objęto 74 gospodarstwa prowadzące
produkcję świń w cyklu zamkniętym zlokalizowanych na Podlasiu oraz Dolnym Śląsku. Porównano cztery
grupy gospodarstw utrzymujących świnie w różnej skali produkcji.
The aim of the study was analyzed the indicators characterizing the degree of sustainable development
on family farms remaining pigs. In assessing the sustainability of farms takes into account three criteria:
environmental, economic and social. The study was conducted in 74 family farms specialized in the production
of pigs in a closed cycle. We compared four groups of holdings with pigs in different production scale.