Tytuł pozycji:
Instrumenty konkurowania podmiotów gospodarczych użytkujących grunty z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa
- Tytuł:
-
Instrumenty konkurowania podmiotów gospodarczych użytkujących grunty z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa
Instruments of competition utylising by agricultural businesses using of the Agricultural Property Resources of the State Treasury
- Autorzy:
-
Juchniewicz, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868079.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była identyfikacja i ocena instrumentów konkurowania stosowanych przez podmioty
użytkujące grunty z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (ZWRSP). Badania ankietowe przeprowadzono
wśród 87 gospodarstw rolnych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Określono
znaczenie poszczególnych instrumentów konkurowania dla całej badanej populacji oraz w zależności od wielkości
gospodarstwa. Z przeprowadzonych badań wynika, że najważniejszymi instrumentami konkurowania gospodarstw
rolniczych wykorzystujących grunty z ZWRSP były cena i jakość produktu. Kwestie związane z wykorzystywaniem
jakości produktów w walce konkurencyjnej były wyraźniej akcentowane przez właścicieli bardzo dużych
gospodarstw (kolejnymi były warunki płatności oraz wizerunek firmy). Cena wśród tych podmiotów była także
istotnym instrumentem konkurowania, ale jako uzupełnienie pozacenowych czynników konkurencyjności.
The aim of the study was to identify and evaluate instruments of competition applied by agricultural
businesses using the Agricultural Property Resources Of The State Treasury. A survey was conducted
among 87 farms located in the province of Warmia and Mazury. The analysis shows that the most important
instruments of competition were the price and the quality of the product. The use of instruments related to
the quality of the products was often indicated by the owners of very large farms. Among these entities, an
important instrument of competition was the price, but as a complement to non-price competitiveness factors.