Tytuł pozycji:
Produkcja owczarska jako podsystem zrównoważonej biogospodarki
- Tytuł:
-
Produkcja owczarska jako podsystem zrównoważonej biogospodarki
Sheep production as a subsystem of the sustainable bioeconomy
- Autorzy:
-
Rokicki, T.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868050.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 2
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dokonano charakterystyki produkcji owczarskiej, co pozwoliło zaliczyć ją jako podsystem
zrównoważonej biogospodarki. Potencjał tej produkcji jest bardzo duży. Owce dostarczają wielu produktów,
które mają wszechstronne zastosowań. Najważniejsze cechy produkcji owczarskiej to wytwarzanie zdrowej
żywności, wykorzystanie jako surowców pochodzenia rolniczego w przemyśle, wspieranie ekologii i
agroturystyki, wytwarzanie energii odnawialnej z biogazu. Dzięki tej użyteczności produkcja owczarska
stanowi podsystem zrównoważonej biogospodarki.
The paper presents the characteristics of sheep production as a subsystem of the sustainable bioeconomy.
The potential of this production is very large. Sheep provide many products that have multiple uses. Key
features of sheep production is the production of healthy food, utilization of resources of agricultural origin
in the industry, supporting of ecology and tourism, generation of renewable energy from biogas. It all makes
the sheep production is a subsystem of the sustainable bioeconomy.