Tytuł pozycji:
Procesy koncentracji struktur podmiotów gospodarczych w branżach przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego w Polsce
- Tytuł:
-
Procesy koncentracji struktur podmiotów gospodarczych w branżach przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego w Polsce
Processes of concentration business entities in processing of plant-based products in Poland
- Autorzy:
-
Chechelski, P.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868016.pdf
- Data publikacji:
-
2017
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2017, 19, 1
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono kierunki przemian struktur podmiotowych polskiego przemysłu spożywczego i
branż przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego w Polsce po akcesji z UE. Zaprezentowano zmiany
udziału poszczególnych grup przedsiębiorstw zarówno w całkowitej liczbie podmiotów, przeciętnym
zatrudnieniu, jak i w wartości produkcji sprzedanej oraz wpływ, jaki te zmiany miały na wydajność pracy
w analizowanych grupach przedsiębiorstw. Na podstawie przeprowadzonej analizy można stwierdzić,
że istotny wpływ na szybkość procesów koncentracji oraz wzrost wydajności pracy struktur podmiotów
gospodarczych w branżach przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego w Polsce w latach 2004 –
2014 miały działania korporacji transnarodowych.
The paper presents the directions of change of subjective structures in polish food industry and in processing of
plant products in Poland after accession to the EU. There were presented changes the changes in the share of individual
groups of companies both in the total number of entities, average employment and the value of sold production and the
impact these changes have on productivity in the analyzed groups of companies. The analysis can be concluded that
the transnational corporations had huge impact on the concentration processes and the productivity growth of business
entities in the plant-based products processing industry in Poland in the years 2004-2014.