Tytuł pozycji:
Znaczenie rolnictwa ekologicznego w Polsce
- Tytuł:
-
Znaczenie rolnictwa ekologicznego w Polsce
Importance of organig farming in Poland
- Autorzy:
-
Komorowska, D.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/867855.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 2
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rozwój obszarów wiejskich wiąże się przede wszystkim z rozszerzaniem wiejskiego rynku pracy.
Jednak trudna sytuacja na rynku pracy w Polsce, zwłaszcza na obszarach wiejskich, wymusza pozostanie w
rolnictwie nadmiaru siły roboczej. Rozwój rynku żywności ekologicznej, zwłaszcza w krajach zamożnych,
stwarza możliwości rozwoju produkcji rolniczej wytwarzanej metodami ekologicznymi, m.in. w Polsce, w
tym pracochłonnych upraw owoców i warzyw, których krajowe rozmiary mają już znaczący udział w światowej
produkcji ekologicznych owoców i warzyw. Stwarza to zarazem możliwość poprawy wykorzystania
zasobów siły roboczej ulokowanej w rolnictwie oraz rozwoju mniejszych gospodarstw rolnych. Rozwój
rolnictwa ekologicznego stwarza także perspektywę aktywizacji ludności wiejskiej z otoczenia gospodarstw
ekologicznych i rozwoju innych działalności gospodarczych.
Rural development is mainly connected with the expansion of the rural labour market. However, the
difficult situation in the labour force market in Poland, especially in rural areas, forces surplus labour to
remain in agriculture sector. The development of the organic food market, especially in rich countries, provides
opportunities for the development of organically produced agricultural production, among othhers in our
country, including labor-intensive fruit and vegetable crops, the size of which already have a significant share in
the world production of organic fruits and vegetables. It is possible to improve the utilization of the labor force
in agriculture and the inherent growth prospects for some farms, especially smaller-area and lower quality soil.