Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych

Tytuł:
Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych
The impact of subsidies on the profitability of leguminous crops
Autorzy:
Czerwinska-Kayzer, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/867456.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 3
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było pokazanie wpływu dopłat na dochodowość produkcji roślin strączkowych w latach 2011-2014. Przedstawiono system dopłat do produkcji roślin na przykładzie trzech wybranych gatunków roślin strączkowych, tj. grochu pastewnego, łubinu żółtego i łubinu wąskolistnego. Z przedstawionych badań wynika, że system dopłat do produkcji roślin strączkowych w badanym okresie ulegał zmianom, zarówno w zakresie form, jak i wielkości dopłat. Jednak niezależnie od ich formy i wielkości dopłaty mają duży wpływ na poziom dochodu z produkcji roślin strączkowych, ponieważ pokrywają koszty ogółem w ponad 60% oraz stanowią około 30% przychodu ogółem.

The main goal of the study was to analyses and assess the system of financial support for the production of legumes between the years 2011 and 2014. The research revealed that the financial support considerably improved the profitability of production of legumes. During the period under study subsidies covered more than 60% of the costs of production of legumes. The share of financial support in the profitability of the crops increased from 2011 to 2013, but in 2014 the situation changed. The amount of subsidies was reduced due to the planned discontinuation of the supplementary subsidy and due to the increase in the area of legumes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies