Tytuł pozycji:
Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych
- Tytuł:
-
Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych
The impact of subsidies on the profitability of leguminous crops
- Autorzy:
-
Czerwinska-Kayzer, D.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/867456.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było pokazanie wpływu dopłat na dochodowość produkcji roślin strączkowych w
latach 2011-2014. Przedstawiono system dopłat do produkcji roślin na przykładzie trzech wybranych gatunków
roślin strączkowych, tj. grochu pastewnego, łubinu żółtego i łubinu wąskolistnego. Z przedstawionych
badań wynika, że system dopłat do produkcji roślin strączkowych w badanym okresie ulegał zmianom,
zarówno w zakresie form, jak i wielkości dopłat. Jednak niezależnie od ich formy i wielkości dopłaty mają
duży wpływ na poziom dochodu z produkcji roślin strączkowych, ponieważ pokrywają koszty ogółem w
ponad 60% oraz stanowią około 30% przychodu ogółem.
The main goal of the study was to analyses and assess the system of financial support for the production
of legumes between the years 2011 and 2014. The research revealed that the financial support considerably
improved the profitability of production of legumes. During the period under study subsidies covered more
than 60% of the costs of production of legumes. The share of financial support in the profitability of the crops
increased from 2011 to 2013, but in 2014 the situation changed. The amount of subsidies was reduced due
to the planned discontinuation of the supplementary subsidy and due to the increase in the area of legumes.