Tytuł pozycji:
Konkurencyjność cenowa polskiego sektora mięsnego w Unii Europejskiej
- Tytuł:
-
Konkurencyjność cenowa polskiego sektora mięsnego w Unii Europejskiej
Price competitiveness of Polish meat sector in the European Union
- Autorzy:
-
Judzinska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/867294.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 6
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była próba oceny poziomu konkurencyjności cenowej polskiego sektora mięsnego
na rynku Unii Europejskiej (UE). Szczególną uwagę zwrócono na stan przewag cenowych polskich producentów
względem głównych unijnych konkurentów, tj. największych producentów i eksporterów mięsa i
jego przetworów we Wspólnocie. Badania dotyczyły lat 2008-2013. W kreowaniu przewag konkurencyjnych
w sektorze mięsnym ceny odgrywały istotną rolę. Wskazywały na to zarówno analiza cen na rynku podstawowych
produktów tego sektora, które w Polsce są niższe niż w krajach UE, jak i analiza cen w kolejnych
ogniwach łańcucha żywnościowego. W przyszłości można oczekiwać, że polscy producenci mięsa utrzymają
przewagi cenowe na rynku UE, jednakże będą one systematycznie malały.
The article includes an attempt to assess the level of price competitiveness of Polish meat sector in the
European Union market. Special attention has been paid to the state of Polish producers price advantage
relative to the EU’s main competitors, ie the largest manufacturers and exporters of meat and meat products
in the European Union. The study covered the years 2008-2013. In creating competitive advantages in the
Polish meat sector prices play an important role. This is indicated by both the analysis of market prices
of basic products of the meat sector, which are lower in Poland than in the EU countries, as well as the
analysis of prices in the following link of food chain. In the future, it is expected that Polish meat producers
manage to maintain a price advantage in the EU market, however their level will be systematically reduced.