Tytuł pozycji:
Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności
- Tytuł:
-
Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności
Safety and quality of Polish food
- Autorzy:
-
Kowalczyk, S.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/867156.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono zagadnienia bezpieczeństwa i jakości żywności na rynku polskim. Wychodząc
od Food Risk Matrix analizie poddano takie zagadnienia, jak usytuowanie bezpieczeństwa i jakości żywności
w koncepcji macierzy ryzyka żywnościowego, stan jakości żywności na polskim rynku w latach 2005-2013
oraz działania podejmowane na forum Unii Europejskiej zmierzające do budowy systemu przeciwdziałają-
cego fałszowaniu żywności i oszustwom żywnościowym
The article discusses the issue of food safety and food quality. Starting from the Food Risk Matrix
analyzed issues such as the location of food safety and quality in the risk matrix concept, the state of food
quality on the Polish market in the years 2005-2013 and the actions taken at the EU aimed to build on the
anti-adulteration and food fraud system.