Realizacja koncepcji zrównoważonego rozwoju w gospodarstwach utrzymujących bydło mięsne Implementation of the concept of sustainable development in beef cattle farms
Celem podjętym w opracowaniu była analiza wskaźników charakteryzujących stopień realizacji
koncepcji zrównoważonego rozwoju w gospodarstwach utrzymujących bydło mięsne. Badaniami zostało
objętych 79 gospodarstw utrzymujących bydło mięsne. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że
w gospodarstwach w regionie Podkarpacia zachwiane zostało założenie wyrównywania dochodów, a tym
samym warunków życia ludności wiejskiej. W południowo-zachodniej oraz północno-wschodniej Polsce
gospodarstwa produkujące wołowinę osiągnęły zadowalającą równowagę pomiędzy czynnikami społeczno-
-środowiskowo-ekonomicznymi.
The aim of study was to analyze the indicators characterizing level of realization of the concept of
sustainable development in beef cattle farms. The study was covered 79 farms keeping beef cattle. Farms
are assigned to three groups depending on the region. Based on the results, it was found that on farms in the
Podkarpacie province has been disrupted implementation of the objectives of income equalization, and thus
the living conditions of the rural population. In the south-west and north-east Poland beef farms reached
an acceptable balance between societal, environmental and economic issues.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00