The past decade, i.e. 2004-2014, was a period of intensive development of the Polish meat industry,
in which Poland’s accession to the European Union and a possibility of using EU subsidies under the Common
Agricultural Policy (CAP) definitely had their share. Thanks to this support, the meat industry in Poland
grew much faster than in the EU-15 and was a leader of the EU-12/13. Integration with the EU had a positive
impact on accelerating production growth in the Polish meat industry, while several years of adaptation to
EU requirements significantly changed the image of Polish meat companies in the Single European Market.
The Polish meat industry became a major producer of meat and meat preparations in the European market
(in 2014, ranked fifth in the EU) and Polish processing plants are considered among the most advanced in
the EU. In the past decade, meat product export was one of the main factors contributing to the development
of the meat industry in Poland. Growing domestic demand was the second important factor of production
growth. However, greater market diversification is needed (Asian and African countries, the Middle East).
Lata 2004-2014 były okresem intensywnego rozwoju polskiego przemysłu mięsnego, do czego niewątpliwie
przyczyniło się przystąpienie Polski do UE i możliwość korzystania z dotacji unijnych w ramach wspólnej polityki
rolnej (WPR). Dzięki temu wsparciu przemysł mięsny w Polsce rozwijał się znacznie szybciej niż w krajach UE-
15 i był liderem UE-12/13. Integracja z UE pozytywnie wpłynęła na przyspieszenie wzrostu produkcji polskiego
przemysłu mięsnego, a kilkuletni okres dostosowawczy do wymogów UE istotnie zmienił wizerunek polskich
zakładów mięsnych na Wspólnym Rynku Europejskim. Polski przemysł mięsny stał się liczącym producentem mięsa
i jego przetworów na rynku europejskim (w 2014 roku 5. pozycja w UE), a polskie zakłady przetwórcze uważane
są za jedne z najnowocześniejszych w UE. Jednym z głównych czynników rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w
minionej dekadzie był szybko rosnący eksport produktów mięsnych. Drugim ważnym czynnikiem wzrostu produkcji
był rosnący popyt wewnętrzny. Potrzebna jest jednak większa dywersyfikacja rynków zbytu (kraje azjatyckie,
afrykańskie, Bliskiego Wschodu).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00