The determinants of pulses production on farms in Wielkopolska province Determinanty produkcji roślin strączkowych w gospodarstwach rolnych z województwa wielkopolskiego
The aim of this study was to determine the factors affecting the development of production of
pulses to be used as commodities or feeds on farms in Wielskopolska. The survey was conducted on 184
farms in 2012, where farmers were interviewed with a questionnaire. There was a minimal share of pulses in
the crop structure on the farms under study. Low cost-effectiveness of production and yield instability were
some of the reasons why the respondents did not start the production of pulses. Another important reason
was the absence of the market to sell such products.
Celem opracowania było określenie czynników wpływających na rozwój produkcji roślin strączkowych
przeznaczanych na cele towarowe lub paszowe w gospodarstwach rolnych w województwie wielkopolskim.
Badania przeprowadzono w 2012 roku w 184 gospodarstwach, wykorzystując metodę wywiadu osobistego
przy użyciu opracowanego kwestionariusza ankiety. Udział roślin strączkowych w strukturze zasiewów
analizowanych gospodarstw był niewielki, średnia powierzchnia zasiewów wynosiła 5,7 ha. Wśród
powodów niepodejmowania tego rodzaju produkcji ankietowani wymienili niską opłacalność produkcji oraz
niestabilność plonów. Ważnym powodem był także brak rynku zbytu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00