Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The determinants of pulses production on farms in Wielkopolska province

Tytuł:
The determinants of pulses production on farms in Wielkopolska province
Determinanty produkcji roślin strączkowych w gospodarstwach rolnych z województwa wielkopolskiego
Autorzy:
Smiglak-Krajewska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/866838.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
leguminous plant
determinant
plant production
farm
Wielkopolska province
feed industry
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 6
1508-3535
2450-7296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to determine the factors affecting the development of production of pulses to be used as commodities or feeds on farms in Wielskopolska. The survey was conducted on 184 farms in 2012, where farmers were interviewed with a questionnaire. There was a minimal share of pulses in the crop structure on the farms under study. Low cost-effectiveness of production and yield instability were some of the reasons why the respondents did not start the production of pulses. Another important reason was the absence of the market to sell such products.

Celem opracowania było określenie czynników wpływających na rozwój produkcji roślin strączkowych przeznaczanych na cele towarowe lub paszowe w gospodarstwach rolnych w województwie wielkopolskim. Badania przeprowadzono w 2012 roku w 184 gospodarstwach, wykorzystując metodę wywiadu osobistego przy użyciu opracowanego kwestionariusza ankiety. Udział roślin strączkowych w strukturze zasiewów analizowanych gospodarstw był niewielki, średnia powierzchnia zasiewów wynosiła 5,7 ha. Wśród powodów niepodejmowania tego rodzaju produkcji ankietowani wymienili niską opłacalność produkcji oraz niestabilność plonów. Ważnym powodem był także brak rynku zbytu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies