Wpływ poziomu zaawansowania rozwiązań logistycznych i informatycznych na płynność finansową przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce The impact of advancement levels of logistic and ict solutions on the financial liquidity of agri-food companies in Poland
Przedstawiono wyniki badań zależności pomiędzy stosowaniem bardziej zaawansowanych
rozwiązań w zakresie logistyki i zarządzania informacją a płynnością finansową polskich przedsiębiorstw
przetwórstwa rolno-spożywczego. W badaniach wykorzystano zbudowane wcześniej wskaźniki poziomu
zaawansowania rozwiązań logistycznych i ICT oraz wskaźniki płynności bieżącej, szybkiej i gotówkowej.
Uzyskane wyniki badań pozwalają stwierdzić, że paradoks produktywności Solowa, polegający na braku
bezpośredniego przełożenia postępu technologicznego na wyniki finansowe przedsiębiorstw, nie występuje
w grupach podmiotów charakteryzujących się najbardziej złożonymi łańcuchami logistycznymi.
The paper presents the results of studies on relationship between more advanced logistic and information
management solutions, and financial liquidity of Polish agri-food processing companies. In studies indicators
of logistic and ICT solution advancement indicators built earlier, and also current ratio, quick ratio and cash
ratio were used. Obtained results indicate, that the Solow’s productivity paradox of absence of technical progress
leverage on financial results, is not present in groups of companies with the most complex logistic chains.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00