Porównanie efektywności dwóch systemów obróbki cieplnej w zakładzie gastronomicznym Comparing the effectiveness of two systems heat processings in a catering facilities
Celem badań było oszacowanie i porównanie efektywności i opłacalności ekonomicznej dwóch
różnych systemów obróbki cieplnej wykorzystywanych w wybranym typie zakładu gastronomicznego. Jeden
system stanowiło nowatorskie w Polsce rozwiązanie technologiczne, w którym standardowe urządzenia do
obróbki cieplnej zastąpiono jednym piecem taśmowym i trzonem kuchennym. Drugi system stanowiły standardowe
urządzenia grzejne wykorzystywane w zakładach gastronomiczny do obróbki cieplnej. Badania wykonano
na podstawie opracowanego projektu technologicznego. Analiza ekonomiczna wykazała, że przedsięwzięcie
inwestycyjne polegające na prowadzeniu działalności gastronomicznej opartej na wykorzystaniu pieca taśmowego
i trzonu kuchennego jako jedynych aparatów do obróbki cieplnej żywności ma realne podstawy do
osiągnięcia zysku, który jest siłą napędową dalszych działań. System ten wykazuje lepsze wartości efektywności
technicznej i ekonomicznej w porównaniu do stosowania standardowych aparatów do obróbki cieplnej.
The aim of this study was to estimate and compare the effectiveness and cost-effectiveness functioning of dining
establishments engaged in the same type of activity, but differing in the selection of heat treatment equipment.
At one unit they applied innovative in our country technological solution, in which standard devices for the heat
processing were replaced with one conveyor oven. At the second unit standard heating units were used to the heat
processing. Examinations were performed based on technological plans drawn up of two bets. Analysis of the
economic effectiveness is showing that the minimal production of 304 meals per day will be profitable for both
types of plants, in addition using the conveyor oven much is increasing the profitability of investment.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00