Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Porównanie efektywności dwóch systemów obróbki cieplnej w zakładzie gastronomicznym

Tytuł:
Porównanie efektywności dwóch systemów obróbki cieplnej w zakładzie gastronomicznym
Comparing the effectiveness of two systems heat processings in a catering facilities
Autorzy:
Grzesinska, W.
Tomaszewska, M.
Bilska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/866112.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 3
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było oszacowanie i porównanie efektywności i opłacalności ekonomicznej dwóch różnych systemów obróbki cieplnej wykorzystywanych w wybranym typie zakładu gastronomicznego. Jeden system stanowiło nowatorskie w Polsce rozwiązanie technologiczne, w którym standardowe urządzenia do obróbki cieplnej zastąpiono jednym piecem taśmowym i trzonem kuchennym. Drugi system stanowiły standardowe urządzenia grzejne wykorzystywane w zakładach gastronomiczny do obróbki cieplnej. Badania wykonano na podstawie opracowanego projektu technologicznego. Analiza ekonomiczna wykazała, że przedsięwzięcie inwestycyjne polegające na prowadzeniu działalności gastronomicznej opartej na wykorzystaniu pieca taśmowego i trzonu kuchennego jako jedynych aparatów do obróbki cieplnej żywności ma realne podstawy do osiągnięcia zysku, który jest siłą napędową dalszych działań. System ten wykazuje lepsze wartości efektywności technicznej i ekonomicznej w porównaniu do stosowania standardowych aparatów do obróbki cieplnej.

The aim of this study was to estimate and compare the effectiveness and cost-effectiveness functioning of dining establishments engaged in the same type of activity, but differing in the selection of heat treatment equipment. At one unit they applied innovative in our country technological solution, in which standard devices for the heat processing were replaced with one conveyor oven. At the second unit standard heating units were used to the heat processing. Examinations were performed based on technological plans drawn up of two bets. Analysis of the economic effectiveness is showing that the minimal production of 304 meals per day will be profitable for both types of plants, in addition using the conveyor oven much is increasing the profitability of investment.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies