Celem opracowania jest przedstawienie istoty oraz roli, jaką pełnią lokalne systemy żywnościowe
na obszarach wiejskich. Opracowanie ma charakter przeglądowy i oparte jest na źródłach wtórnych. Lokalne
systemy żywnościowe stanowią alternatywę w stosunku do systemów konwencjonalnych produkcji,
przetwórstwa i dystrybucji żywności. Dla lokalnych systemów żywnościowych charakterystyczne są krótkie
łańcuchy dostaw żywności, co umożliwia rozwój bardziej partnerskich form relacji pomiędzy producentami
rolnymi a konsumentami, którzy poszukują żywności wytwarzanej lokalnie o specyficznych walorach jakościowych.
Korzyści ekonomiczne funkcjonowania lokalnych systemów żywnościowych przejawiają się w
sposób bezpośredni, m.in. w zwiększeniu dochodów rolniczych, pośrednio zaś widoczne są ich interakcje z
całą lokalną gospodarką. Korzyści o charakterze społecznym uwidaczniają się w inkluzji społecznej i poprawie
jakości życia lokalnych społeczności, a korzyści środowiskowe są efektem bardziej zrównoważonych i
przyjaznych środowisku praktyk rolniczych. Dzięki pozytywnemu oddziaływaniu, rola lokalnych systemów
żywnościowych w ożywianiu obszarów wiejskich jest w coraz większym stopniu doceniana.
The aim of this study is to present the essence and role of local food systems in rural areas. The study has a
review form and is based on secondary sources. Local food systems are an alternative to conventional systems
of production, processing and distribution of food. For local food systems characteristic are short food supply
chains, which enables the development of more cooperative forms of relationship between rural producers and
consumers, who are looking for locally produced food with specific values of quality. The economic benefits of
local food systems are manifested directly among others in increase farm income and indirectly they are visible
their interaction with the whole local economy. Social benefits are manifested in social inclusion and the quality
of life of local communities, while environmental benefits are a result of more sustainable and environmentally
friendly farming practices. Thanks to the positive impact, the role of local food systems in revitalizing rural areas
is increasingly appreciated.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00