Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wartość rzeźna jagniąt rodzimej rasy utrzymywanych w warunkach chowu wolnego na terenach przyrodniczo cennych

Tytuł:
Wartość rzeźna jagniąt rodzimej rasy utrzymywanych w warunkach chowu wolnego na terenach przyrodniczo cennych
Slaughter value of domestic breed of lambs managed under free- range system at valuable natural areas
Autorzy:
Gruszecki, T.M.
Bojar, W.
Junkuszew, A.
Szymanowski, M.
Ciesielczuk, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/865967.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 5
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była analiza wartości rzeźnej tryczków rasy świniarka ze stada utrzymywanego w warunkach chowu wolnego w celu czynnej ochrony środowiska. Materiał badawczy stanowiło 6 tryczków w wieku około 7-8 miesięcy wybranych ze stada owiec rasy świniarka, objętego Programem Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich w Polsce. Wydajność rzeźna badanych jagniąt była niska i wynosiła 36,1%.Wyręby cenne stanowiły 40,0% tusz, a w składzie udźca stwierdzono 66,1% tkanki mięśniowej oraz jedynie 5,8% tkanki tłuszczowej. Całościowa analiza przedstawionych wyników wskazuje, że tuszki jagniąt rasy świniarka pochodzące od zwierząt utrzymywanych w systemie chowu wolnego charakteryzują się bardzo niskim otłuszczeniem, a także słabszym umięśnieniem.

The objective of the research was to analyze slaughter value of young rams Swiniarka breed maintained under free-range production system contributing to active conservation of environment. The research object comprised 6 young rams aged 7-8 months chosen from a Swiniarka breed sheep flock included in the Conservation of Farm Animal Genetic Resources Program in Poland. Slaughter value of the lambs under study was low – 36.1%. Valuable cuts accounted for 40.0% of carcasses, hind leg composition showed 66.1% of muscle tissue and only 5.8% of adipose tissue. The overall analysis of the presented results indicate that carcasses of Swiniarka breed lambs obtained from animals managed under free-range production system are characterized by very low adiposis and relatively poorer muscularity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies