Tytuł pozycji:
Zmiany w produkcji i przetwórstwie mleka po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej
- Tytuł:
-
Zmiany w produkcji i przetwórstwie mleka po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej
Changes in the production and processing of milk after the Polish accession to the European Union
- Autorzy:
-
Roman, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/865904.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było przedstawianie sytuacji w produkcji i przetwórstwie mleka w latach 2004-2012.
Dokonano porównania zmian w produkcji i przetwórstwie mleka, które miały miejsce w analizowanym
okresie. W latach 2004-2012 w polskim mleczarstwie postępowały przemiany strukturalne w produkcji,
przetwórstwie i spożyciu. Zmniejszyła się liczba gospodarstw, pogłowia krów i mleczarni odpowiednio o
48%, 8% i 33%. Natomiast znacznej poprawie uległa wydajność sektora. W przeliczeniu na 1 zatrudnionego
wynosiła w 2012 roku 791 tys. zł i była ona ponaddwukrotnie wyższa niż w 2004 roku.
The article presents the situation in the production and processing of milk in the years 2004-2012. A
comparison of changes in the production and processing of dairy products that have taken place during the
period. In the years 2004-2012 the Polish dairy progressed structural change in the production, processing
and consumption. There was a reduction in the number of farms and cows, dairies, respectively, 48, 8 and
33%. The other hand significant improvement sector efficiency, based on 1 employee in 2012 was 791
thousand. zł and it was more than twice higher score than in the comparable 2004.