Tytuł pozycji:
Korporacje transnarodowe w procesie globalizacji polskiego przemysłu spożywczego
- Tytuł:
-
Korporacje transnarodowe w procesie globalizacji polskiego przemysłu spożywczego
Transnational corporations in the globalization process of Polish food industry
- Autorzy:
-
Chechelski, P.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/865789.pdf
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono analizę napływu korporacji transnarodowych do poszczególnych działów polskiego przemysłu spożywczego. Ustalono stopień (poziom) ich globalizacji oraz oceniono zmiany, jakie korporacje transnarodowe spowodowały w strukturze produkcji przemysłu spożywczego w minionej dekadzie. Można stwierdzić, że najbliższe lata będą okresem dalszego znaczącego postępu we wzroście wydajności pracy i efektywności większości przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, a także wzrostu obrotów w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi.
The article presents the impact of transnational corporations on the Polish food industry under the globalization process. It also assesses the changes caused by transnational corporations in the structure of the food industry in the past decade.
It can be said that the coming years will be a period offurther significant progress in the growth of labor productivity and the efficiency of the majority of food industry companies, as well as the growth of foreign trade in agri-food products.