Ocena ekonomiczna technologii produkcji jęczmienia jarego o różnym poziomie intensywności Economic evaluation of production technology of spring barley with different level of intensity
Celem badań było porównanie produkcyjnych i ekonomicznych skutków różnych technologii produkcji
jęczmienia jarego uprawianego w płodozmianie zbożowym. Podstawę opracowania stanowiły wyniki
eksperymentów polowych prowadzonych w latach 2008-2010 w Stacji Doświadczalnej Osiny (51028’ N, 22004’
E) należącej do Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Efektem badań było określenie
wskaźników efektywności ekonomicznej dla jęczmienia jarego w zależności od zastosowanej technologii
produkcji. Stwierdzono, że poziom intensywności technologii wyznaczony przez nakłady ponoszone na środki
produkcji decydował głównie o strukturze kosztów bezpośrednich i opłacalności produkcji jęczmienia jarego.
Technologia oszczędna bez stosowania retardanta wzrostu, ze zredukowaną ochroną fungicydową oraz z
niższym nawożeniem mineralnym okazała się najtańsza. Uwzględniając opłacalność, technologia oszczędna
przewyższała technologię intensywną i integrowaną, jednak ustępowała im pod względem plonu ziarna.
The aim of the study was to compare production and economic outcomes of using different production
technologies of spring barley grown in crop rotation. The research was based on the results of field experiments
carried out in the years of 2008-2010, in the Experimental Station of IUNG-PIB in Osiny, Poland (510 28’
N; 220 04’ E). The effect of the research was to determine the indicators of economic efficiency of spring
barley depending on the production technology used. It was found that the level of technology intensity,
determined by the costs incurred for the means of production, influenced the structure of direct costs and
the profitability of barley production. Economic technology without using growth retardants, with a reduced
fungicide protection and mineral fertilization was the most cost-effective. From the financial point of view,
economic technology was better than the intensive or integrated ones, but it was worse in terms grain yields.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00