Tytuł pozycji:
Produkcja i handel wieprzowiną na świecie
- Tytuł:
-
Produkcja i handel wieprzowiną na świecie
Production and trade of pork in the world
- Autorzy:
-
Szymanska, E.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/865472.pdf
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2009, 11, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono zmiany na rynku mięsa wieprzowego po 2000 roku oraz ich przyczyny. Analizą objęto największych producentów, eksporterów i importerów tego gatunku mięsa na swiecie z uwzględnieniem pozycji Polski. Z badań wynika, że na swiecie rosnie produkcja wieprzowiny i rozwija się handel tym gatunkiem mięsa. Największym eksporterem wieprzowiny jest UE-2S, a do największych importerów zalicza się Japonię i Rosję.
The paper aims to present the changes that took place in the world pork market after the year 2000. The largest producers, exporters and importers of pork meat in the world were analyzed with special attention given to Poland. The production of pork in the world is increasing and a trade ofthis kind ofmeat is developing. The increase of international trade is determined by differences in the costs of the production between countries and differences in the purchasing power of currencies. The largest exporters of the pork are: UE- 25 and USA, Japan and Russia are recognized as leading importers. The trade of pork requires meeting rigorous veterinary requirements.