Tytuł pozycji:
Wydajność pracy w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich w zależności od nakładów na działalność innowacyjną
- Tytuł:
-
Wydajność pracy w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich w zależności od nakładów na działalność innowacyjną
Labour productivity in the dairy enterprises in relation to the inputs on innovative activity
- Autorzy:
-
Wasilewska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/865343.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania było określenie zróżnicowania wydajności pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa
mleka w zależności od poziomu nakładów na działalność innowacyjną. Z przeprowadzonych badań
wynika, że wydajność pracy wzrastała wraz z poziomem nakładów na innowacje, z tym że w przedsiębiorstwach,
w których ponoszono najniższe i przeciętne nakłady poziom wskaźnika wydajności pracy był niższy niż w tych
nieponoszących nakładów. Oznacza to, że innowacje były efektywne pod względem wykorzystania zasobów
pracy jedynie w przypadku przedsiębiorstw o ponadprzeciętnych i najwyższych nakładach. Wzrost wydajności
pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa mleka był przede wszystkim skutkiem zmian w zakresie wyposażenia
majątkowego, natomiast w niewielkim stopniu zmiany były realizowane przez usprawnienia techniczno-organizacyjne.
W przedsiębiorstwach, w których ponoszono najniższe i przeciętne nakłady niewielki wzrost wydajności
pracy wynikał z racjonalizacji zatrudnienia. Nakłady ponoszone na zakup środków trwałych w tej grupie przedsiębiorstw
były niskie, a uzbrojenie pracy wzrastało nieznacznie bądź nie było w ogóle zmian w tym zakresie.
Conducted research confirmed that the enterprises which incurred higher expenses on innovations gained
higher labour productivity. The level of labour productivity indicator was lower in the enterprises with the
lowest and average inputs on innovation than in the group, without innovative activity. The increase of
labour productivity in dairy sector was first of all an effect of the change in technical equipment. Technical
and organizational improvements affected the labour productivity growth less. Inconsiderable increase of
labour productivity in enterprises with the lowest and average inputs on innovative activity resulted from the
rationalization of employment. Expenditures on the purchase of fixed assets in this group of enterprises were
very low and the technical equipment of labour increased only slightly or there was no change of this indicator.