Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Czynniki konkurencyjności gospodarstw mlecznych w warunkach globalizacji

Tytuł:
Czynniki konkurencyjności gospodarstw mlecznych w warunkach globalizacji
Competition factors in dairy farms over globalization conditions
Autorzy:
Zmija, J.
Czekaj, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/865180.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2009, 11, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy skoncentrowano się na gospodarstwach mlecznych województwa małopolskiego, które poddano analizie ze względu na wybrane przez autorów cechy, w celu oceny możliwości konkurowania tych gospodarstw z innymi tego typu podmiotami działającymi w Polsce i w Unii Europejskiej, w warunkach postępującej globalizacji. Pomimo, że gospodarstwa mleczne w Małopolsce nie mają możliwości, aby stać się równie wydajnymi jak gospodarstwa produkujące mleko w województwach podlaskim czy łódzkim, to jednak mają szansę przetrwania i dobrego funkcjonowania. Szansą tą może być produkcja mleka ekologicznego lub produkcja mleka w specyficznych warunkach wynikających z dużego udziału TUZ w żywieniu krów.

The paper presents the information on competition factors in dairy-farms over globalization conditions. Analyses were conducted on data from farms with milk production in Małopolska province (with at least 5 cows in a farm). The research shows that there are too many small farms in Malopolska which don’t have chances for fast and efficient development. Good solution for them is organic production which is so far very popular in the European Union. They can produce organic milk or milk from cows which were fed only on grass and were kept in good conditions. Milk from these farms could be advertised as a high quality product and could be also sold on higher prices.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies