Tytuł pozycji:
Konsekwencje zmian w dostępności środków ochrony roślin w Polsce dla agrobiznesu
- Tytuł:
-
Konsekwencje zmian w dostępności środków ochrony roślin w Polsce dla agrobiznesu
The effects of changes in accessibility of plant protection products for agribusiness in Poland
- Autorzy:
-
Matyjaszczyk, E.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/865101.pdf
- Data publikacji:
-
2010
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2010, 12, 1
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej obniżyły się możliwości chemicznej ochrony upraw. Spadek dostępnych środków ochrony roślin wyniósł ok. 10% i jednocześnie znacznie zmniejszyła się liczba dostępnych substancji aktywnych. W praktyce oznacza to, że chemiczna ochrona roślin w uprawach małoobszarowych została ograniczona. Spowoduje to zwiększenie ryzyka wystąpienia zjawiska odporności zwalczanych organizmów na stosowane wyselekcjonowane preparaty. Można się spodziewać negatywnych konsekwencji dla gospodarstw specjalizujących się w uprawie roślin małoobszarowych oraz większego popytu na odmiany odporne.
After Polish accession to the European Union the possibilities of chemical protection of crops have decreased. The number of registered plant protection products decreased below 10% but it was accompanied by significant decrease of available active substances and withdrawal of registered uses from the labels. It means that for numerous minor crops the reduction of chemical protection possibilities was very significant. The chemical protection of numerous minor crops at present is either not possible or the possibility of resistance development for the few available plant protection products is very high. The lack of legal possibilities of chemical protection may cause increase in the prices of food, negative consequences for the minor crops farmers and a higher demand for the resistant varieties.