Celem pracy jest ocena systemów produkcji drobiarskiej w ramach zrównoważonego rozwoju
rolnictwa ze szczególnym uwzględnieniem założeń biogospodarki. W praktyce stosowane są dwa systemy
produkcji drobiarskiej: intensywny (konwencjonalny) i ekstensywny (ekologiczny). Zdecydowana większość
produkcji prowadzona jest obecnie w systemie konwencjonalnym, natomiast system ekologiczny z uwagi
na wysokie koszty ma marginalne znaczenie. Utrzymanie dotychczasowego tempa produkcji zapewniającego
pokrycie zapotrzebowania na produkty drobiarskie wymaga ograniczenia negatywnego wpływu na
środowisko z jednoczesnym zachowaniem efektywności ekonomicznej produkcji.
The aim of the work is the assessment of poultry production systems according to sustainable development
of agriculture in particular focus on bioeconomy. In practice two systems of poultry production are applied:
intensive (conventional) and extensive (ecological). Most of the production is carried out in the conventional
system, however ecological system because of high production costs play marginal role. Maintenance of
present production rate, assured demand of poultry products, required restriction of negative influence on
environment as well as secure economic effectiveness of production.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00