Tytuł pozycji:
Koszty współistnienia w biogospodarce na przykładzie produkcji równoległej w gospodarstwach ekologicznych z województwa mazowieckiego
- Tytuł:
-
Koszty współistnienia w biogospodarce na przykładzie produkcji równoległej w gospodarstwach ekologicznych z województwa mazowieckiego
Costs of coexistence in the bioeconomy - the case of parallel production in organic farms from Mazovia province
- Autorzy:
-
Maciejczak, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/864641.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 5
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Głównym celem artykułu jest opisanie kwestii współistnienia w kontekście rozwoju biogospodarki
oraz wskazanie na kategorie kosztów współistnienia oraz ich wielkość w sytuacji prowadzenia produkcji
równoległej tzn. ekologicznej i konwencjonalnej, w gospodarstwach rolnych certyfikowanych jako ekologiczne.
Badania przeprowadzono na podstawie danych zgormadzonych za 2015 rok z 28 gospodarstw
ekologicznych z województwa mazowieckiego. Stwierdzono, że współistnienie jako instytucja ekonomiczna
pozwala na zagwarantowania jednostkom i grupom społecznym swobody wyboru i budowanie wśród nich
zaufania do integralności i jakości produktów pochodzących z różnych systemów produkcji i dystrybucji. Z
uwagi na znaczenie standardów bezpieczeństwa i jakości żywności współistnienie odgrywa szczególną rolę
w rozwoju sektora rolno-żywnościowego i łańcuchów dystrybucji żywności i pasz. W badanych gospodarstwach
ekologicznych produkcja równoległa mogła być prowadzona dzięki wdrożeniu odpowiednich praktyk
współistnienia, co pozwoliło na zoptymalizowanie organizacji i ekonomiki produkcji. Koszty współistnienia
dotyczyły głownie izolacji i segregacji i stanowiły około 5% kosztów ogółem.
The main aim of this paper was an attempt to describe the issue of co-existence in the context of the
development of the bioeconomy. An additional aim was to identify categories of costs of coexistence and their
size in the situation of parallel production ie. organic and conventional that takes place in farms certified
as organic. The study was based on data collected for 2015 from 28 organic farms from Mazovia province.
It was found that co-existence as an economic institution allows to ensure for individuals and social groups
the freedom of choice and build confidence among them for the integrity and quality of products coming
from different production and distribution systems. Thus, given the importance of standards for food safety
and quality the coexistence plays a special role in the development of the agro-food chains and distribution
of food and feed. In the studied organic farms parallel production can be carried out by implementing
proper practices of coexistence, allowing to optimize the organization and economics of their activities. The
coexistence costs were related mainly to isolation and segregation and amounted to ca. 4,66% of all costs.