Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Baza surowcowa przemysłu mleczarskiego w ujęciu regionalnym

Tytuł:
Baza surowcowa przemysłu mleczarskiego w ujęciu regionalnym
Resource base of the dairy industry in a regional frame
Autorzy:
Nowak, M.M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/864472.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 5
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu było przedstawienie bazy surowcowej przemysłu mleczarskiego. Opracowanie przygotowano w oparciu o materiały i dane źródłowe GUS oraz dostępne źródła wtórne. Wybór odpowiedniego miejsca prowadzenia działalności jest jedną z ważniejszych decyzji gospodarczych podejmowanych przez przedsiębiorców. Ze względu na bazę surowcową, lokalizacja przemysłu spożywczego w Polsce jest zróżnicowana przestrzennie. W przemyśle mleczarskim wybór lokalizacji determinowany jest przede wszystkim bazą surowcową i rynkiem zbytu. Bazę surowcową dla przemysłu mleczarskiego w danym regionie tworzą następujące elementy: liczba krów mlecznych, ich mleczność, struktura ilościowa stad i towarowość produkcji mlecznej. Największy udział w krajowym pogłowiu bydła miały województwa: mazowieckie, podlaskie, wielkopolskie, a najmniejszy – lubuskie. Produkcja mleka od jednej krowy najmniejsza była w 2004 roku w województwie podkarpackim – 3534 l, a w 2014 roku w województwie lubuskim – 3623 l, największa zaś w województwie opolskim, odpowiednio 5391 i 6469 l. Struktura towarowej produkcji rolniczej biorąc pod uwagę produkcję zwierzęcą w tym mleko największa była w 2014 roku.

The aim of the paper was to present the resource base of dairy industry. The examination is prepared on the basis of data available from the Central Statistical Office of Poland and other secondary sources. A choice of an appropriate location for business activity is one of the more important economic decisions made by entrepreneurs. The location choice in dairy industry is mostly determined by resource base and outlet. A resource base for dairy industry is composed of the following elements: the number of dairy cows, their lactation, number structure of the herds, and marketability of dairy production. The biggest part in the national cattle population was in the following provinces: mazowieckie, podlaskie, wielkopolskie. The smallest one was in the lubuskie province. The smallest milk production from one cow in 2004 was in podkarpackie province – 3534 liters, in 2010 in małopolskie province – 3140 liters. On the other hand, the biggest one was in opolskie province, 5391 liters and 6109 liters accordingly. Structure of commercial agricultural production, taking into account the animal production including milk largest was in 2014.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies